Este un proiect de interes social, local, ce funcționează după orele de școală, este gratuit și acoperă activități de învățare și dezvoltare pentru copiii din grupul țintă vizat și părinții acestora.

Prin acțiunile centrului oferim toate serviciile de care aceștia au nevoie pentru a duce o viață decentă: masă, haine, meditații și sprijin la efectuarea temelor, tabere, excursii etc). Scopul centrului este acela de a preveni abandonul şi instituţionalizarea copiilor, asigurarea educației de bază prin participarea copiilor la învățământul obligatoriu – părinții sunt obligați să își înscrie copiii la școală, înainte de a beneficia de proiectele centrului.

Vulnerabilitatea acestor copii este accentuată de izolare, ignoranţă, violenţă și de lipsa reperelor comunitare. Împreună lucrăm pentru a depăşi aceste probleme, în primul rând prin generarea unor competenţe sociale, care să spargă cercul perpetuării disfuncţionale, prin intervenţii pentru persoanele cu probleme psihologice, de comportament, dependențe de alcool, droguri, supuse abuzurilor, copii cu risc de separare de familie, copii în dificultate psiho-socială.

Pentru atingerea obiectivului nostru, oferim copiilor din familii aflate în situaţii de risc, dar și părinților acestora, reprezentanților legali sau altor persoane care au în îngrijire copii, următoarele servicii:

consiliere socială

consiliere juridică

consultații și servicii medicale

consiliere psihologică pentru copil şi familie

sprijin educaţional

terapie ocupaţională

orientare şcolară și profesională

prepararea şi servirea hranei

dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă

socializare şi petrecerea timpului liber

acordarea unor donații în alimente, îmbrăcăminte, rechizite, produse igienico-sanitare

Fundația a oferit servicii de asistență socială pentru peste 700 de copii și părinți, în majoritatea cazurilor diminuând și eliminând în mare măsură aceste riscuri pentru ei.

Venim în sprijinul beneficiarilor noștri prin educaţie formală, nonformală şi informală, activităţi recreative, socializare, informare şi orientare în accesarea serviciilor centrului, psihoeducaţie, asistenţă juridico-administrativă, consiliere psihologică, sprijin pentru obţinerea drepturilor legale, activităţi pentru ameliorarea dificultăţilor de comunicare intrafamilială și … o masă caldă, zilnic.

Mai mult decât un pachet de activități menit să ajute copilul să se reintegreze social și să nu părăsească școala, programul centrului de zi are în vedere crearea unei comunităţi solide și sănătoase.

„La un moment dat, am adus din zona Moldovei un băiețel pe care familia îl vânduse, iar Protecția Copilului îl recuperase. Am aflat de povestea lui dintr-un ziar. Când a ajuns la noi nu știa nici să folosească furculița. La fundație și-a sărbătorit pentru prima dată ziua de naștere și era așa uimit de ce i se întâmpla că nici nu mai putea să se bucure. Îmi aduc aminte că spunea: „Rămân aici până când învăț să citesc, dar de Paște vreau acasă, că eu sunt catolic“. Și așa am făcut. L-am dus acasă în fiecare an când Paștele nu pica împreună la catolici și ortodocși. După doi ani, cânta „Fur Elise“ la pian, urmărind un program pe calculator. Astăzi este un adult în toată firea și lucrează în construcții.”
Smaranda Maticiuc, Fondator Fundația Metropolis