Mihăiță Bariz

Lumea în care binele este natural

Mihăiță Bariz

‣Fibroză chistică

Unul din îngerii mei este Mihăiță Bariz. Este un puști de 22 ani născut cu o boală genetică incurabilă: fibroză chistică. Ca să supraviețuiești cu această boală trebuie să petreci cam 20 de zile pe lună în spital. Două treimi din viața ta. Ca să reducă puțin această perioadă, mama lui Mihăiță s-a făcut asistentă ca să-l poată trata și de acasă.

Acum o să vă spun de ce este el îngerul meu și al Fundației Metropolis. De mulți ani el luptă pentru alți pacienți bolnavi de fibroză chistică și nu numai. Se agită, merge pe la ministere, protestează, cară medicamente și se roagă de doctori. Pentru alții. Mihăiță când nu e internat în spital, poartă mască peste tot pe unde merge pentru că are probleme de imunitate. Pentru Mihăiță masca este o obișnuință. Zâmbește când ne aude că ne e greu să o purtăm.

Îl cunosc de câțiva ani și mereu când îl întreb ce își dorește de la mine îmi trimite un caz: “poți să-l ajuți pe el?”. O singură dată mi-a spus că vrea ceva pentru el. M-am bucurat. Mi-a spus că cea mai mare dorință a lui e să merg cu el la cinema să văd 5 Feet Apart, ca să îi înțeleg boala. Vă jur că nu am plâns atât de mult la un film în viața mea. Un film despre doi adolescenți condamnați la o viață scurtă și grea, iar eu îl vedeam împreună cu un puști de 19 ani care are aceeași soartă. A fost extrem de greu să-mi las lacrimile să curgă fără să duc mâna la față sau să-mi trag nasul, pentru că mă gândeam că asta îl va afecta.

Căutați-l pe Facebook și pe Instragram și vedeți ce postează, uitați-vă la poza lui de copertă cu Colectiv, încercați sa va puneți în locul lui.

În 2019 mă aflam la Miami în una din ultimele zile de filmare de la Miami Bici și una din cele mai grele scene. Banii erau pe sfârșite și întreaga echipă stătea pe loc ca să treacă norii, pentru că nu puteam filma cu ei căci nu aveam racord. Nu știam ce să mă fac, nu mai aveam bani să refilmam, să venim în altă zi. Stăteam pe jos, deznădăjduit. Atunci am primit un mesaj de la EL. Da, EL cu majuscule. Mihăiță îmi trimitea poza unui copil aflat cu el în același spital și ma întreba dacă putem să-l ajutăm. Nu-mi venea să cred! Cine era puștiul ăsta și de unde avea atâta putere? Am vorbit cu el apoi m-am ridicat și m-am scuturat. Hai, ce-o fi o fi, le-am strigat celor din echipă. Nu murim din asta. Alții au probleme adevărate, capul sus băieți. Atunci vă jur că a ieșit soarele și noi am început să filmăm. De atunci, de câte ori mi-e greu, intru pe profilul lui Mihăiță sau vorbesc cu el. El îmi dă putere, el îmi este mie idol și înger.

Acum că ați înțeles, am nevoie să mă ajutați să strâng bani pentru un medicament minune care-mi ține mie îngerul în viață și pe picioare. Măcar o scurtă perioadă până reușesc să îi conving pe cei de la Agenția de Medicamente că merita să-l pună pe lista de medicamente compensate.

Ce ziceți? Că tot e duminica Mihai și Gavril, pentru îngerul meu Mihăiță? Putem?

Codin Maticiuc, text preluat de pe pagina de Facebook

Alege cauza

Frecvența

Metoda de plată

Suma

50 RON 150 RON 300 RON

Date de contact

*Completează datele de contact pentru a te înscrie in giveaway-ul Spitale Publice din Bani Privați!

Fundația Metropolis, cu o istorie de 24 de ani în sprijinirea comunității și promovarea sănătății, oferă sprijin persoanelor aflate în situații dificile, prin facilitarea accesului la sănătate, educație și dezvoltare emoțională echilibrată. Fundația se concentrează pe asistență socială pentru copiii vulnerabili din centrele proprii și partenere, pe construcția și renovarea spitalelor publice din bani privați, dar și pe susținerea cauzelor sociale sau medicale individuale verificate.
Organizația este recunoscută pentru compasiunea și dedicarea cu care abordează fiecare caz, indiferent dacă este vorba despre cazuri sociale sau cazuri medicale, construind relații de încredere cu beneficiarii serviciilor sale.

Până în prezent, proiectul "Spitale Publice din Bani Privați" a ajutat 25 de spitale din 18 orașe din România, a îmbunătățit condițiile de internare pentru peste 300.000 de pacienți, a investit în proiecte peste 3.5 milioane de euro.
Fundația Metropolis s-a angajat anul acesta în cel mai ambițios proiect de până acum: construcția unei noi Clinici de Psihiatrie Pediatrică în București.
Această clinică va oferi un spațiu sigur și modern pentru copiii care au nevoie de sprijin psihiatric, un loc unde să-și regăsească speranța și să primească îngrijirea medical de care au nevoie.
Ajutați-ne să continuăm această misiune și să facem o diferență reală în viețile celor care au nevoie de noi toți!

Este un proiect de interes social, local, ce funcționează după orele de școală, este gratuit și acoperă activități de învățare și dezvoltare pentru copiii din grupul țintă vizat și părinții acestora.

Prin acțiunile centrului oferim toate serviciile de care aceștia au nevoie pentru a duce o viață decentă: masă, haine, meditații și sprijin la efectuarea temelor, tabere, excursii etc). Scopul centrului este acela de a preveni abandonul şi instituţionalizarea copiilor, asigurarea educației de bază prin participarea copiilor la învățământul obligatoriu – părinții sunt obligați să își înscrie copiii la școală, înainte de a beneficia de proiectele centrului.

Cazuri sociale individuale

Ce facem:

Sprijin pentru pacienți

Anual, aproximativ 100.000 de români sunt diagnosticați cu cancer.
În jur de 1.500 de români suferă anual arsuri severe, în condițiile în care România are doar un centru cu 6 paturi acreditat pentru tratamentul marilor arși și aproximativ 24 de paturi pentru pacienți cu arsură medie. Nu există niciun Centru de Recuperare pentru mari arși.
Aproximativ 1.000 - 1.100 de pacienți români sunt nevoiți să plece an de an în străinătate, pentru a beneficia de tratamente indisponibile în România. Majoritatea nu cunosc etapele birocratice necesare pentru a beneficia de sprijinul financiar al statului.
Navigarea prin sistemul de sănătate poate fi descurajantă, mai ales atunci când te confrunți cu un diagnostic grav. Fundația Metropolis oferă pacienților și familiilor lor îndrumarea necesară pentru a face față provocărilor sistemului medical din România. Oferim sprijin emoțional, psihologic, material și informațional pentru pacienți și familiile lor.
Cum puteți ajuta: Donațiile dumneavoastră ne permit să oferim acest sprijin esențial pacienților și familiilor lor. Împreună putem aduce speranță și suport în viețile semenilor aflați în suferință.