PROIECTE


CENTRUL "ACASA"


Centrul Acasa
Are drept scop pregatirea familiilor care pot oferi afectiune si ingrijire copiilor abandonati sau chiar reintegrarea copiilor in familiile biologice. Pana la gasirea unei familii compatibile sau in cazul in care plasamentul nu este un succes, centrul continua sa ingrijeasca copiii, atat cat este nevoie, pana cand ajung la maturitate. Aici li se ofera hrana, imbracaminte, educatie, afectiune si tot ceea ce este necesar pentru a-i integra in societatea romaneasca. La ”Acasa” copiii au la dispozitie un spatiu de locuit doar al lor, un adevarat camin, unde au de la sala de mese, la dormitoare, locuri de joaca, piscina si terenuri de sport. Capacitatea este de 24 de copii, cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani, impartiti in 3 module. Acei copii de care familia biologica sau familia extinsa nu se pot ocupa, au oportunitatea de a fi plasati in familiile foster (familii maternale). Astfel au sansa de a experimenta atmosfera de familie si de a fi complet integrati in societate. Pentru realizarea acesui tip de plasament, ”Acasa” recruteaza, pregateste si angajeaza asistenti maternali.

Istoria acestui centru isi are radacinile in voluntariatul la centrele de plasament ale doamnei Suzanna Marsden, cetatean englez, care a lucrat ca voluntar in Romania timp de aproape 2 ani. A ramas impresionata de ce a vazut aici si de nevoia mare de sprijin pentru acesti copii.

Astfel, impreuna cu o echipa formata acolo, denumita Bord, (3 cetateni englezi si un roman), a conceput acest proiect de sprijin a copiilor din Romania - Fundatia Internationala pentru Copii Romania (FICR) - infiintata in anul 1999, care initial si-a inceput activitatea in sectorul 2 Bucuresti, intr-o casa inchiriata, avand doua camere, o bucatarie, o toaleta, acordand ajutor unui numar de 3 copii.

Dupa un an s-a mutat intr-un imobil din sectorul 6 Bucuresti, intrucat activitatea incepuse sa se extinda, iar numarul de copii carora li se oferea sprijin crestea. In anul 2002 a inceput constructia sediului actual al centrului “ACASA”. A durat 2 ani aceasta constructie, iar pe 21 decembrie 2004 a avut loc inaugurarea Centrului de Ocrotire a Copiilor “ACASA”. Modulul 1 a fost deschis in anul 2004 cu un numar de 8 copii. In anul 2006 se deschide al doilea modul avand un numar total de 16 copii. In ianuarie 2007 se deschide si al 3-lea modul, avand in prezent un numar de 19 de copii ocrotiti in Centru.